Asociația “Moldova Apă-Canal”
Universitatea Tehnică a Moldovei va pregăti specialişti pentru sectorul de alimentare cu apă şi canalizare
21.04.2023
2069 Accesări

Chişinău, 20 aprilie 2023  - Un program de dezvoltare profesională pentru îmbunătățirea competențelor tehnice ale angajaților din sectorul de alimentare cu apă și canalizare (AAC) va fi implementat începând cu acest an. Acțiunea face parte din proiectul Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova și va fi realizată de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, prin intermediul Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală, în parteneriat cu UTM - Universitatea Tehnica a Moldovei și Asociația "Moldova Apă-Canal".

Acordul de cooperare pentru implementarea programului respectiv a fost semnat astăzi, la sediul #MIDR, de către directorul adjunct al #ONDRL - Serghei Cojocari, rectorul #utm - Viorel Bostan, și Directorul Executiv al #AMAC - Iurii Nistor.

Prezentă la eveniment, Secretara de Stat a MIDR, Natalia Eremia, a salutat parteneriatul dintre cele trei instituții și și-a exprimat încrederea că împreună vor contribui la pregătirea unor cadre calificate în domeniul gestionării servciilor de apă și canalizare, domeniul în care se atestă o lipsă acută de specaliști.

„Ne-am angajat să furnizăm infrastructură durabilă pentru apă și canalizare în fiecare localitate, iar echipa noastră ministerială este responsabilă și hotărâtă să pună în aplicare intervențiile necesare pentru a spori accesul populației la rețelele publice de apă și canalizare", a menționat Natalia Eremia.

Programul de dezvoltare profesională prevede instruirea a 165 de persoane, inclusiv 55 de femei. Acestea vor beneficia de oportunități sporite de calificare și angajare în sectorul de alimentare cu apă și canalizare, în condițiile în care ponderea actuală a femeilor în posturi de inginerie tehnică este de doar 15 la sută.

Programul va include două cursuri acreditate pentru personalul existent sau angajat recent, cu calificare tehnică, pentru a atinge nivelul studiilor de licență în managementul serviciilor de AAC. Mai mult, în cadrul UTM va fi relansat programul studiilor de licență, cu o durată de patru ani, în cadrul căruia vor fi pregătiți specialiști în domeniul AAC. Aceștia vor urma stagii de practică, vor participa la şcoli de vară şi vor efectua schimb de experienţă în cadrul întreprinderilor specializate care prestează servicii comunale.

Implementarea unui program de dezvoltare profesională pentru competențe tehnice în domeniul gestionării serviciilor de alimentare cu apă și sanitație este prevăzută în Subcomponenta 2.1: Consolidarea capacității instituționale la nivel național și local pentru furnizarea de servicii de AAC.

Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova" implementat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, are ca obiectiv sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și asigurarea unui răspuns prompt și efectiv în caz de o criză sau situație de urgență.

Proiectul este finanțat de creditul acordat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare în valoare de 44,1 mln. euro. Suplimentar, pentru realizarea aceluiași proiect, Republica Moldova a beneficiat de un grant în valoare de 1,55 milioane EUR, acordat de către Agenția Austriacă de Dezvoltare.

Acordul de Finanțare dintre Republica Moldova și AID a fost semnat la 21 aprilie 2022, La Washington, SUA, și a fost ratificat de către Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 169 din 9 iunie 2022. Proiectul este implementat pe parcursul a 5 ani, în perioada mai 2022 - decembrie 2027.

Detalii:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100089919485925    https://bit.ly/3N0YQn4 

Copyright © 2024 Toate Drepturile Rezervate.